Bankiety firmowe to wyjątkowe wydarzenia dla przedsiębiorstwa. Często związane są z czymś spektakularnym, jak otwarciem nowej siedziby, nawiązaniem kontaktów z dużym kontrahentem czy organizacją wielkiej akcji charytatywnej. Mogą to być również wydarzenia o nieco mniejszej skali, jak coroczne spotkania z pracownikami i partnerami. Jednak w każdym z tych przypadków należy zadbać o przygotowanie bankietu na najwyższym poziomie.
Już sama formuła bankietu narzuca określony sposób zachowania, stroje, które należy założyć oraz oprawę całego spotkania. Nie inaczej jest w przypadku podawanego gościom jedzenia. Posiłki muszą być przygotowane z wysokiej jakości produktów, wyróżniać się wyjątkowym smakiem, ale i powinny być odpowiednio zaserwowane. To oznacza, że każdy element dania, jak i zastawy, na której będzie podane, musi być do siebie dopasowany. Dla przykładu, trudno sobie wyobrazić na bankiecie firmowym podanie gościom dań o zbyt intensywnym zapachu, który będzie się unosił nad całą salą. Właśnie dlatego, zarówno jadłospis, jak i samo przyrządzenie potraw, muszą spełniać wysokie standardy wpisane w organizację takiego wydarzenia. Jak jednak tego dokonać? Ważny jest dobór odpowiedniej, sprawdzonej firmy cateringowej o dobrej opinii na rynku. Krótko mówiąc, jednym z niezbędnych elementów jest zadbanie o to, by dania przygotowała profesjonalna firma cateringowa.
Klienci często decydują się na kilka różnych rodzajów dań. Świetnie sprawdzają się różnego rodzaju koreczki, przystawki na zimno, przystawki na ciepło czy finger food menu. W zależności od tego, w jakiej formie bankiet się odbywa, można zamówić także kolację na ciepło dla zebranych gości, rozstawić stoły z zimną płytą, ale i zapewnić serwis kawowy. Podobne wydarzenia często rozpoczynają się od symbolicznej lampki szampana wręczonej każdemu z uczestników – i o to również może zadbać firma cateringowa.
Każde z dań musi być zaserwowane we właściwej formie, co widać nawet na przykładzie wspomnianego szampana. Będzie podany w odpowiednim szkle, a nie na przykład w jednorazowym plastikowym kubeczku.
W poszukiwaniach firmy cateringowej, która miałaby zająć się organizacją planowanego bankietu firmowego, warto wziąć pod uwagę kilka kryteriów, które powinna spełnić. Jednym z nich jest doświadczenie w szykowaniu podobnych wydarzeń. Tylko dobra i sprawdzona firma cateringowa będzie w stanie przygotować posiłki dla tak wielu gości – a przecież na bankietach firmowych obecnych może być kilkadziesiąt, a nawet i kilkaset osób.
Dobre usługi cateringowe to również takie, które pomogą w dobraniu właściwego menu. Dzięki temu klient będzie mógł dowiedzieć się, które potrawy sprawdzą się najlepiej, a które lepiej zachować na nieco inne, może mniej wystawne okazje. O profesjonalizmie takiego przedsiębiorstwa, jakim jest catering dla firm świadczy również sposób komunikacji z klientem, szybkie i właściwe reagowanie na sugestie oraz zmiany, a także ścisłe trzymanie się wyznaczonych terminów. Nie może być przecież mowy o tym, żeby goście zebrani na bankiecie musieli czekać na jedzenie. Spełnienie tych kilku kryteriów może dać gwarancję, że bankiet firmowy będzie udanym wydarzeniem.
Nie bez znaczenia jest również to, jaki personel jest obecny już na samym bankiecie. On również musi wpisać się w formułę całego wydarzenia – a to oznacza odpowiedni strój, zachowanie i wysoką kulturę osobistą. Obsługa nie może być nachalna, nie może się narzucać gościom, ale jednocześnie musi być na tyle widoczna, by móc reagować na różnego rodzaju nieprzewidziane sytuacje. Wyszkolony personel poradzi sobie także ze sprawnym podawaniem posiłków, sprawdzeniem, czy gościom niczego nie brakuje oraz z pilnowaniem porządku na sali, tak, by sterta brudnych naczyń nie rzucała się nikomu w oczy i nie psuła miłego widowiska. Dlatego warto zdecydować się na profesjonalne usługi cateringowe, żeby mieć pewność, że wszystko będzie dopięte na ostatni guzik.
Źródło: Masters Catering – profesjonalny catering w Warszawie